Milieubewust stoken met houtbriketten

De warmere dagen staan weer voor de deur. Dat betekent dat u weer vaker in de tuin zult zitten. Hoe sfeervol is het om dan de vuurkorf of vuurschaal aan te steken en tot in de late uren hier van te genieten?

In deze blog vertellen wij u graag wat meer over hoe u op een verantwoorde en milieubewuste manier kunt stoken.

Het juiste brandhout kiezen

Hoewel er de laatste jaren wat weerstand is ontstaan tegen het stoken met gewoon hout in een open haard hebben toch relatief veel huishoudens in Nederland een houtkachel. Helaas is niet iedereen even goed op de hoogte over hoe je het beste een kachel of open haard kunt aansteken. Het gebruik van het juiste brandhout (houtbriketten) en het op de juiste manier aansteken van de kachel zou veel irritaties bij uw buren en schade aan het milieu kunnen voorkomen.

In tegenstelling tot traditioneel hout zijn houtbriketten namelijk wél duurzaam en CO2 neutraal. Houtbriketten zijn een natuurproduct en worden gemaakt van de harde houtsoorten, zoals beukenhout en eikenhout. Er worden geen toevoegingen gebruikt en dus is de verbranding 100% schoon.

Nog een groot voordeel is dat houtbriketten een veel betere verbranding hebben ten opzichte van al het andere brandhout. Hierdoor komt er maar weinig rook en geur vrij. Dit draagt bij aan een schoner milieu en uw buren in de nabije omgeving ervaren nagenoeg niets van de rook en geur uit uw schoorsteen. Ook zijn de asresten die overblijven na het opbranden van de briketten minimaal en kunt u de meststof uitstrooien in de tuin.

Het begint bij het goed aansteken van de haard

Volgens een onderzoek van het Deens ministerie van Milieu (Miljøstyrelsen) ontstaat de grootste fijnstof vervuiling bij het aansteken en de opwarm-fase van de haard. Door briketten te gebruiken kunt u deze overlast al tot een minimum beperken. De duurzame en CO2 neutrale briketten van Fikse Houtbriketten zijn schoon geproduceerd en optimaal gedroogd, waardoor rook- en geuroverlast tot een minimum wordt beperkt.

Het op de juiste manier aansteken van uw openbaar of kachel gebeurt met 6 á 8 aanmaakblokjes en dus niet met oude kranten of andere brandstoffen. Het aansteken van uw houtkachel doet u het beste volgens de Zwitserse methode. Deze wordt verder in dit artikel uitvoerig beschreven.

Langere brandduur en mooie vlammen

Zodra de houtbriketten goed branden regelt u met de luchtklep van de openhaard of houtkachel de toevoer van lucht. Hoe meer zuurstof het vuur krijgt, des te sneller het hout brandt. Branden uw briketten goed dan kunt u de luchtklep een beetje sluiten. Let daarbij wel op dat het vuur niet gaat roken. Wist u dat houtbriketten een bijzonder mooi vlammenspel geven? Door de speciale vorm en het ronde gat in het midden van de briket zorgt dit bij de verbranding voor prachtige vlammen.

Zorg voor goed onderhoud van uw kachel of open haard

Het periodiek onderhouden van uw houtkachel en schoorsteen voorkomt extra onderhoud en zelfs eventuele problemen in de toekomst. Door zo nu en dan de openhaard even goed schoon te vegen scheelt het u op de lange termijn aan meer onderhoud. Natuurlijk laat u een of twee keer per jaar (afhankelijk van hoeveel u stookt) uw schoorsteen even controleren en schoonmaken. Een goede schoorsteenveger maakt niet alleen het rookkanaal goed schoon maar controleert ook of er geen vogelnestjes in uw schoorsteen zitten. Wist u dat in Duitsland en Oostenrijk het bijvoorbeeld verplicht is om minimaal een keer per jaar de schoorsteen te laten vegen en controleren?

Heeft u na het opbranden van uw houtbriketten wat restas over (dit zal wel heel minimaal zijn!) dan kunt u dit gewoon in uw tuin strooien. Restas van houtbriketten kan prima worden gebruikt als compost!

Waarom moet houtbriketten gebruiken?

De Pini Kay houtbriketten van Fikse Houtbriketten worden op een verantwoorde manier geproduceerd in Nederland en hebben een 100% schone houtvezel zonder enkele toevoeging. Alle houtvezels komen van Nederlandse FSC gecertificeerde zagerijen. Dit maakt de houtbriketten zoals ook eerder omschreven bijzonder duurzaam en CO2 neutraal.

Windstil of mist? Dan liever even geen hout-stook

Naast het gebruik van het juiste brandhout (houtbriketten!) is het ook verstandig om te letten op de weersomstandigheden. Is het volledig windstil of is er sprake van dichte en hangende mist? Dan zo uw verantwoordelijkheid kunnen nemen en een avond over kunnen slaan. Bij windstil weer (dit komt vaak voor bij mist) hebben de oudere houtkachels en open haarden vaak problemen met de zogenaamde trek. Het vuur komt daarmee niet goed op temperatuur en daardoor ontstaat er rook. U doet er altijd verstandig aan om de website van het RIVM te bekijken. Per provincie wordt er een stookadvies afgegeven.

U kunt uw haard aansteken volgens de volgende aanmaakinstructie

U legt 2 houtbriketten naast elkaar neer met 5 á 6 bruine aanmaakblokjes ertussen en steekt deze vervolgens aan. Hier bovenop gaat 1 briket diagonaal of u kunt 2 briketten er haaks op plaatsen. Let er op dat u nooit meer dan 4 briketten tegelijk in een gesloten kachel plaatst.

Scroll naar boven