Tips om goed en verantwoord te stoken

Een houtkachel of open haard is een aanwinst voor iedere woning. Het geeft veel warmte, gezelligheid en een echte authentieke uitstraling. Belangrijk is wel dat u op een verantwoorde manier stookt. Veilig, duurzaam maar ook effectief. In dit artikel geven we u een aantal tips, zodat u op een goede en verantwoorde manier aan de slag kunt.

Houtbriketten zijn duurzaam en Co2 neutraal

Om de kwaliteit van uw open haard of kachel te verbeteren is het aan te raden om houtbriketten te gebruiken. Houtbriketten zijn gemaakt van onbehandeld hardhout, zoals beukenhout en eikenhout. Ze hebben een 100% schone verbranding en er worden tijdens de productie geen toevoegingen gebruikt. De houtbriket heeft een zeer laag vochtgehalte (minder dan 5%) waardoor er weinig rookontwikkeling en geur vrijkomt. Maakt u uw kachel schoon, dan zult u merken dat het stoken op houtbriketten heel weinig restas achterlaat. En wat er dan overblijft kunt u ook gebruiken als compost voor uw tuin. Houtbriketten zijn weliswaar iets duurder in aanschaf, de brandtijd is een stuk langer én briketten geven een prachtig vlammenspel!

Gebruik onbehandeld en droog hout eventueel als alternatief

Allereerst is het belangrijk dat het hout dat u gaat gebruiken onbehandeld en goed gedroogd is. Vochtig hout geeft namelijk weinig warmte af. Het verbranden van nat of vochtig hout geeft veel waterdamp. De kans dat er sterke geuren en vervuilende stoffen vrijkomen is hierdoor veel groter. Ook is het stoken met vochtig hout nadelig voor uw kachel of open haard. De temperatuur van de kachelwand kan namelijk erg hoog oplopen en dit kan uiteindelijk ten koste gaan van het binnenwerk van uw kachel.

Kies voor schoon hout

Niet alleen dient het kachelhout wat u wilt gebruiken goed gedroogd te zijn, het is bovendien verstandig om schoon hout te gebruiken bij het stoken. Gebruik geen hout dat geverfd, gebeitst of geïmpregneerd is. Er komen bij de verbranding schadelijke stoffen vrij zoals chloorverbindingen, PAK’s en zware metalen. Dit is slecht voor het milieu en voor uw gezondheid. De meest gebruikte houtsoorten voor uw kachel of open haard zijn eikenhout, berkenhout, elzenhout, essenhout en beukenhout.

Laat de open haard of kachel uit bij windstil of mistig weer

Er geldt al jaren een advies om niet te stoken bij mist of windstil weer. Hoewel stoken bij windstil weer voor een moderne kachel vrijwel geen problemen oplevert, is het wel belangrijk om hier toch rekening mee te houden. Vooral bij oudere kachels of open haarden kan mist of windstil weer voor een moeilijker trek in uw schoorsteen zorgen. De rook blijft dan langer hangen in huis en dit is weer slecht voor uw gezondheid. Ook uw buren kunnen lasten krijgen van de rook. Tip: Meld u aan op Stookalert voor actuele informatie over het stoken.

Veeg de schoorsteen minstens één keer per jaar goed schoon

Door uw schoorsteen periodiek schoon te vegen voorkomt u gevaarlijke situaties. Het zal niet de eerste keer zijn dat een huis (gedeeltelijk) in rook opgaat door een schoorsteen die niet goed is onderhouden. Veel mensen willen ook nog eens geld besparen door het schoonvegen van de schoorsteen zelf te doen. Maar mocht u hier weinig tot geen verstand van hebben, laat dan een expert dit voor u doen.

Controleer regelmatig of u goed stookt

Goed stoken van uw kachel of open haard geeft gele en gelijkmatige vlammen waarbij bijna geen rook uit de schoorsteen komt. Oranje vlammen in combinatie met donkere rook geeft aan dat er geen goede verbranding plaatsvindt. Zorg dan voor meer luchtaanvoer.

Scroll naar boven