Welke houtsoort kan ik het best gebruiken in mijn kachel of open haard?

Niets werkt zo sfeerverhogend als een open haard of een houtkachel in huis. U kunt genieten van het knisperende vuur terwijl u heerlijk aan het ontspannen bent. Vooral in de koude wintermaanden is een haard ideaal. Het verhoogt niet alleen de sfeer, het zorgt ook voor een besparing op de stookkosten. Toch kan het lastig zijn om de haard goed te stoken. In veel gevallen heeft dit te maken met het soort brandhout dat wordt gebruikt. Het gebruik van houtbriketten is bij uitstek de beste keuze. Door het zorgvuldige productieproces van deze briketten bent u verzekerd van een goed haardvuur en kunt u zorgeloos genieten van de open haard of houtkachel.

Een (open) haard zorgt voor sfeer

Het belangrijkste voordeel van een haard in huis is de sfeer. Naast de rustgevende vlammen is het snel aangenaam warm in huis. Een ander voordeel is dat een mooie haard een enorme eyecatcher is in de woonkamer terwijl u ook nog eens op uw stookkosten bespaard. Dat merkt u als u de haard regelmatig gebruikt. In tegenstelling wat vaak wordt gedacht geeft de haard snel veel warmte af waardoor het vertrek binnen de kortste keren aangenaam warm is. U kan daardoor op jaarbasis een flink bedrag besparen. Het enige aandachtspunt is het brandhout. Het is vaak redelijk prijzig waardoor het gebruik van briketten erg interessant is.

Houtbriketten

Houtbriketten worden steeds populairder. Steeds vaker worden briketten gebruikt al vervanger voor het traditionele openhaardhout. Dat is ook logisch als u beseft dat ze niet alleen in verhouding voordeliger maar ook kwalitatief veel beter zijn dan gewoon hout.

Hieronder leest u een aantal belangrijke eigenschappen van onze houtbriketten:

1. Briketten kennen geen chemische toevoegingen. De kans dat u tijdens het branden van uw haard met briketten gevaarlijke stoffen binnen krijgt is dus nihil. Dit is dus niet enkel gunstig voor uw gezondheid maar ook voor het milieu. Een ander belangrijk voordeel van briketten is de persing. Doordat houtbriketten onder zeer hoge druk worden samengeperst kunt u ze direct gebruiken. De lage vochtigheidsgraad garandeert tevens een bijzonder goede brandbaarheid en zeer weinig rookontwikkeling.

2. Door de hoge druk waarmee de briketten worden samengeperst ontstaat een product met een hoge dichtheid. Dit betekent dat de briketten een lange brandduur kennen. In vergelijking met traditioneel haardhout heeft u hier dus enorm veel profijt van. Naast de lange brandtijd gloeien de briketten ook erg lang na.

3. Terwijl gewoon brandhout vaak een vochtpercentage van >20% heeft, is dit bij onze houtbriketten gereduceerd tot maximaal 5%. In het Verenigd Koninkrijk is het vanaf 1 mei 2021 zelfs bij wet verboden om haardhout te verkopen dat een hoger vochtpercentage heeft dan 20%.

4. Het gebruik van houtbriketten zorgt ook voor minder restas. Dit heeft te maken met de optimale verbranding. Het schoonmaken van uw kachel of open haard wordt dus een stuk gemakkelijker én u draagt bij aan een schoner milieu. Bovendien kunt u de as uitstrooien in de tuin als meststof.

Veel gebruikte houtsoorten

Behalve briketten kunt u natuurlijk ook gewoon brandhout gebruiken. Dit vergt wel wat handigheid, want naast de keuze voor het brandhout zal u moeten zorgen voor een goed werkend rookkanaal. Gaat u aan de slag met brandhout, zorg er dan voor dat dit ook geschikt is voor uw haard of kachel.

• Eikenhout
De stelregel is dat loofbomenhout het meest geschikt is voor de haard of kachel. Daar vallen verschillende soorten onder, maar elke houtsoort heeft weer andere eigenschappen. Zo is eikenhout een uitstekende brandstof maar kent wel een langere droogtijd. Het voordeel van eikenhout is wel dat het een lange brandduur kent en u er dus lang van kunt genieten. Eikenhout kent daarnaast ook een beperkte rookontwikkeling wat het tot de meest gebruikte houtsoort maakt. Briketten bevatten juist vanwege deze eigenschappen veel eikenhout.

• Beukenhout
Naast eikenhout wordt ook beukenhout veel gebruikt bij de productie van houtbriketten. Ook deze houtsoort brandt langzaam en kent een beperkte rookontwikkeling. Beukenhout geeft een mooi vlammenspel. Kortom, het is een ideale houtsoort als u echt wilt genieten van de haard.

Zelf brandhout drogen

Wilt u behalve briketten ook graag gebruik maken van gewoon brandhout, zorg er dan voor dat het goed droog is. Vers gekapt brandhout lijkt misschien een goedkope oplossing, maar u zult snel merken dat dit minder goed brandt. Dit komt doordat het nog veel vocht bevat waardoor een volledige verbranding onmogelijk is. Dit zorgt niet alleen voor veel afval, er komen ook schadelijke stoffen vrij die u bij een volledige verbranding niet heeft. De oplossing is in veel gevallen het zelf drogen van brandhout. Dit vergt echter kennis. Tanninerijk hout zoals eikenhout droogt bijvoorbeeld langzaam. Als u het dus zelf wilt drogen is naast een geschikte opslagruimte ook geduld vereist. Het vochtpercentage van vers gekapt eiken is bijvoorbeeld 50%. Een jaar na het kappen is dit nog altijd 20%. Het kan dus behoorlijk lang duren voordat het brandhout geschikt is voor uw openhaard. Tevens is de opslag van gewoon hout ook veel omslachtiger en neemt het meer ruimte in beslag (1 pallet briketten = 4,5m3 hout).

Scroll naar boven